Om oss

Lizzie Nilsson jobbar stenhårt på kaféet i Holm. Hon har sen starten för drygt 20 år sedan bakat och lagat mat tillsammans med dottern Pia. Lizzie är ett riktigt krutpaket. Den förra bonden, sjukvårdsbiträde och kommunpolitikern satsar sedan många år sin energi på sitt kafé. Idérikedomen verkar aldrig sina för Lizzie Nilsson.

lizzie-nilsson.jpgFotograf: Joakim Kullberg

Fakta

Lite om Lizzie Nilsson

Familj: Dottern Pia med familj. Två barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Bor: Jävsgård i Holm.

Intressen: Numera är det kaféet, som Lizzie har byggt ut.

 

 

 

Energi har Lizzie alltid haft och ett stort samhällsintresse. Hon läste på korrespondens och började arbeta på sjukhusets EEG-laboratorium, där man mäter hjärnans elektriska aktivitet. Efter vidareutbildning på Sahlgrenska i Göteborg fortsatte hon på den inslagna vägen.

– Sen kom jag på att om jag jobbade på natten så kunde jag ägna mig mer åt andra saker. Ibland fick jag mjölka innan jag körde till jobbet på kvällen.

1977 kom Lizzie in i maktens boningar i Halmstad och hamnade i kommunfullmäktige för Centern. Visst hade hon lite erfarenhet med sig  i bagaget efter att ha suttit  i socialnämnden i dåvarande Kvibille kommun men...

– Man kände sig lite bortkommen mot de stora gubbarna.

Hon satt i byggnadsnämnden, hamnstyrelsen och tekniska nämnden. Och det är hennes förtjänst att det finns parkeringsplatser utanför Hallandsgården på Galgberget och en cykelväg till Holm. Men något gehör fick hon inte när hon var ersättare  i länsstyrelsens styrelse. Då reserverade hon sig emot beslutet att ta 200 tunnland prima jordbruksmark för utbyggnaden av Västkustbanan.

Lizzie var också utsedd till ersättare i riksdagen, men hon behövde aldrig åka upp till kungliga huvudstaden, vilket hon inte beklagar.

1993 släppte hon uppdragen inom politiken och i föreningslivet för att satsa sina krafter på kaféverksamheten. Där har hon genom åren bakat allt bröd själv.

Men engagemanget för föreningen Den goda jorden är stort och hjärtligt.

– Det började med järnvägsspåret och sedan har det fortsatt. Jag var ju med när man tog planen om att bygga stora industrier på Wrangelsro.

–Vi i den Goda jorden tycker att man kunde ha lagt det på andra sidan motorvägen och inte på bördig åkermark.

Lizzie kämpar också för att utveckla sitt älskade Holm, och har Kvibille som förebild.

– Det flyttar in mycket människor och de ska trivas. Då måste man gå samman och få idéer för att göra Holm till ett trevligare samhälle. Man ska inte behöva åka in till stan för att handla.

– Det kommer att hända mycket. Jag är inte så gammal och har krafter kvar och många idéer lovar energiknippet.